Sivut

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

2. My anaconda don't want none unless you've got buns, hun

Liittäisin tähän videon, mutta en halua että blogissani näkyisi jotain sen kaltaista.

Mainosten, levynkansien ja etenkin musiikkivideoiden on jo ajat tiedetty esineellistävän ihmisiä, erityisemmin naisia. Jos et ole nähnyt Nicki Minajin Anaconda-videota, pyydän, säästä silmäsi. Jos olet, mieti hetki. 

Kuinka monta naista on videossa? Mitä he tekevät?
Entä kuinka monta miestä? Mitä he tekevät?

Videon naiset heiluttavat pyllyjään, hierovat kermavaahtoa rintoihinsa ja "kuntoilevat" seksikkäästi.



Videolla näkyy yksi mies. Yksi mies, joka istuu täysissä pukeissa tuolissa katsoen isopyllyisen Nickin sylitanssia ja hokee "My anaconda don't want none unless you got buns". 

Toki, sehän on vain video. Jonkun mielestä varmasti jopa viihdyttävä. "Ei sitä pidä ottaa niin vakavasti." Vaan mitä me opimme tällaisesta videosta? 

"My anaconda don't want none unless you got buns, hun", eli "Penikseni määrittelee millainen saat olla. Jos et ole, et kelpaa kenellekään, tyttöpieni."

Juuri tällaisen ajattelun vuoksi sukupuolet eivät vieläkään ole keskenään tasa-arvoisia. Video ehkä on kärjistetty, mutta siitä kuultaa tehokkaasti läpi patriarkaalisen yhteiskunnan asenteita. Naisen tehtävä on olla seksikäs, jotta mies voi nauttia siitä. Tätä kutsutaan esineellistämiseksi. Tämän kaltaiset populääri-ilmiöt luovat virheellisen kuvan siitä, että naisen kuuluu miellyttää silmää, tai hän ei ole nainen ollenkaan. Ja että miehellä on sukupuolensa vuoksi etuoikeutus "nauttia näkymistä" kysymättä hänen sen mielipidettä, koska naisen ihmisyyden voi unohtaa silloin, kun hänellä on tarpeeksi vähän vaatteita. 

TheFineBros julkaisi Youtubessa videon, jossa ko. musiikkivideo näytettiin joukolle teini-ikäisiä. Näin he reagoivat: 




Tori, 16  : "Apparently I'm working out wrong. Apparently you're supposed to wear less clothes"

Rae, 14  : "Ewww..."

Tom, 19  : "I think it's portraying women in, like, really sexist way" 

Everhet, 15 ♂ : "Maybe it's a feminist song, about women being in power" 

Huomioni kiinnittyi viimeiseen. 

Ensinnäkin, feminismi ei pyri nostamaan naisia valtaan. Feminismi pyrkii saamaan sukupuolet tasa-arvoisiksi.

Videolla ehkä mies on naisen pauloissa, mutta miten? Älyn vuoksi? Sosiaalisten taitojen? Ei. Fyysisen viehätysvoiman? Kyllä. Elämme maailmassa, jossa nainen voi olla vallassa vain ulkonäkönsä avulla. Ja vaikka nainen olisi hyvässä asemassa jonkun muun ominaisuuden vuoksi, hänen ulkonäköönsä kiinnitetään liian paljon enemmän huomiota, kuin miehen. 

Lähde: 365 reasons to be a feminist
  Tässä on vain murto-osa siitä, mikä kaikki videossa on väärin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti