Sivut

tiistai 23. joulukuuta 2014

19. Mieluummin alasti

Eräässä tamperelaisessa lukiossa on perinteenä, että rehtorin pitäessä puhetta aloittaville ensimmäisen vuoden opiskelijoille abiturientit juoksevat alasti salin läpi. Vuonna 2011 tästä uutisoitiin otsikoilla kuten "Oppilaat alasti rehtorin edessä" tai "Alastomat lukiolaiset hämmensivät". Miksi yli kymmenvuotisesta perinteestä tehtiin vasta tällöin kohuartikkeleita? 

Koska vuonna 2011 mukana oli myös tyttöjä.

On normaalia miehelle näyttäytyä ilman paitaa. Naiselle ei niinkään. Ja kyllä, miehille ei kuulu vakiovarustuksena rinnat, olen itsekin huomannut tämän. Kuitenkaan rinnat omistaviltakaan miehiltä ei vaadita niiden peittämistä. 

Tänään nettiä selaillessani löysin feissarimokan, joka pisti ajattelemaan aihetta vähän tarkemmin. Tässä kyseisestä mokasta poimimani kommentti: 





Itse asiassa naisetkin kiihottuvat visuaalisista ärsykkeistä. Se on enemmänkin henkilö- kuin sukupuolikohtaista. Tälle virheelliselle käsitykselle on kuitenkin selitys: naisen vartalo on paljon seksualisoidumpi kuin miehen. Nimenomaan seksualisoitu. Olen varma, että lähtökohtaisesti mikä tahansa ihmisvartalo on yhtä seksuaalinen kuin toinenkin. Vähissä vaatteissa näyttäytyvää naista paheksutaan, sellaista pidetään liian seksuaalisena. Sivusin tätä aihetta jo puhuessani hameiden pituudesta tekstissä 15. 

Myöskään naisen rinnat eivät ole sen seksuaalisempi elin kuin esimerkiksi niska tai huulet. Jostain syystä tisseistä on tehty yltiöseksuaalisia, eikä niitä sovi näyttää muille kuin perheenjäsenille (soopaa)

Miksi tällainen asettelu sitten on huono? Noh, ensinnäkin se asettaa naisen esineelliseen asemaan. Naista ei ajatella oman vartalonsa ja seksuaalisuutensa hallitsevana itsenäisenä toimijana, vaan pelkästään jonain, mistä joku voi kiihottua. 

Mielestäni tämä kuitenkin sortaa enemmän miehiä. Mies asetetaan asemaan, jossa hänellä ei muka ole mahdollisuutta hallita omaa kehoaan. Mitä sitten, jos joku kiihottuu alastomuudesta? Luulisin kuitenkin, ettei kenekään seisokki ole niin suuri että se sumentaisi järjenkäytön ja pakottaisi raiskaamaan jonkun. Omaa kiihottumistaan kykenee myöskin hallitsemaan.




Alastomuus on maailman luonnollisimpia asioita. Olen edelleen sitä mieltä, että ne ensisijaiset sukupuolielimet, toisin sanoen penikset ja vaginat tulisi pitää piilossa julkisilla paikoilla. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, miksi teemme seksuaalisia sellaisistakin ruumiinosista, jotka lähtökohtaisesti eivät ole tarkoitettu lisääntymiseen. 

Alussa esittelemäni lukion epävirallinen tunnuslause on: "I would rather be naked"

1 kommentti: