Sivut

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

6. Rouva - Kenen rouva?

Olenko minä ainoa joka on sitä mieltä, että herra kuulostaa arvonimeltä, mutta neiti kuulostaa vähättelevältä ja rouva vinoilevalta.

Hassua, että poika- ja ukkomiehille ei ole erikseen titteleitä. 

Itse olen neiti. Tosin suutun, jos minusta käytetään kyseistä titteliä. Neidittely on loistava tapa palauttaa naishenkilö maan pinnalle. Sitä käytetään jopa haukkumasanana. "Nuori neiti on hyvä ja ottaa rauhallisesti." Nainen hiljaa, ethän ole edes naimisissa. 

Feministinä minusta on surullista, miten naisen arvo määräytyy hänen suhteestaan mieheen. Nyt olen neiti V, herra V:n tytär. Tulevaisuudessa ehkä olen rouva X, Herra X:n vaimo. Kukaan ei kuitenkaan kysy, kenelle herra X kuuluu. Koska herraa voidaan käyttää sekä naimattomasta, että naimisissa olevasta miehestä. Koska mies käsitetään itsenäisenä olentona, nainen edelleen omaisuutena. 

En väitä että naisten asema virallisesti olisi lemmikin tasolla. Nainen ei ole ollut aviomiehen holhouksen alla sitten vuoden 1930. Kyse ei olekaan laista. Kyse on diskurssista, kielessä ilmenevästä todellisuudesta. 

Englannin kieleen on otettu käyttöön sanojen miss ja mrs lisäksi sana ms, joka ei paljasta kantajansa sivilisäätyä, eikä täten sisällä arvolatausta. Toivon, että myös suomeen tulisi tällainen sana. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti