Sivut

perjantai 20. maaliskuuta 2015

33. F*ministi

On kysymys, jota on pyöritelty ympäriinsä iät ja ajat, oikeastaan yhtä pitkään kuin naisten asema on ylipäätään ollut yleinen kysymys: Voiko mies olla feministi? 

Itse haluaisin sitä vastoin kysyä: Miksi mies ei voisi olla feministi? 

Toisin kuin useat ajattelevat, naisten aseman parantaminen ei tarkoita miesten aseman huonontamista. Toki tasa-arvoisessa maailmassa esimerkiksi miespuolisia päättäjiä olisi nykyistä vähemmän, mutta silloinkin olisimme vasta tasa-arvoisia.

Sanan "feminismi" välttäminen vaikuttaa omaan silmääni lähinnä siltä, että pyritään välttämään kaikkea mikä voisi jollain tavalla olla naismaista. Tämän takia keksitään myöskin naurettavia kiertonimiä kuten "egalitarismi" tai "equalismi". 

Ehkä siksi monet miehet -ja itse asiassa naisetkin- välttävät nimitystä feministi. Emme ole vieläkään päässeet ajatuksesta, että naiseus olisi hävettävää, alentavaa tai mitätöntä. Samasta syystä vaikkapa sana naistenlehti herättää aivan erilaisen mielikuvan kuin aikakauslehti, vaikka oikeastaanhan sanojen merkityksillä ei ole paljoakaan eroa. 

Toisin kuin uskotaan, feministinaiset eivät pyri olemaan miesmäisiä. Miksi pyrkisivät, feminismin tavoitehan on muuttaa naisellisuus arvostettavaksi. Monet feministit kuitenkin ovat miesmäisiä habitukseltaan, koska on helpointa nousta vastustamaan sukupuolirooleja jos itse on mahdollisimman kaukana niistä. 

Ehdotan, että lopettaisimme kaiken naisellisen välttelyn. Ehkä silloin se fem-tavukaan ei tuntuisi niin ylitsepääsemättömältä.



3 kommenttia:

  1. Aasinsilta on kyllä nyt tosi ontuva. Sanan feminismi välttäminen ei ole naisellisuuden vieroksumista. Se on puhtaasti sukupuolitasa-arvon aatteen nimen muuttamista sukupuolineutraaliksi, jotta se olisi loogisempi.

    VastaaPoista
  2. Itse olen feministi ja kyllä, vieroksun hieman termiä. Se ei johdu siitä, että naiseus olisi hävettävää, vaan siitä, että ihmiset liittää feminismin usein äärifeminismiin, miesvihaan tms., mitä se ei mielestäni ole. Lisäksi mun mielestä feminismiin pitäisi kunnolla ottaa miehet mukaan ja parantaa miehen asemaa. Esimerkiksi usein äitiä pidetään lapselle tärkeämpänä kuin isää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin vieroksuin termiä ennen kuin opin sen merkityksen. Edes äärifeminismi ei ole synonyymi miesvihalle.

      Feminismi parantaa miesten asemaa jo tällaisenaan, mutta sen pääpaino toki on naisten aseman parantamisessa, mikä on mielestäni ihan oikeutettua. Juurikin oma esimerkkisi estää sekä naisia että miehiä toteuttamasta itseään. Jokainen nainenkaan ei nimittäin haluaisi olla se "päävanhempi" lapsilleen.

      Poista