Sivut

torstai 26. maaliskuuta 2015

34. #RanteetAuki

Maailma kuohahti kun One Directionin Zayn Malik päätti erota bändistään viiden vuoden yhteistyön jälkeen. Itsekin entisenä fanityttönä ymmärrän, että suosikkibändin asiat otetaan henkilökohtaisesti ja niihin suhtaudutaan fanaattisella intohimolla. Se on ihan ymmärrettävää että Malikin eroaminen harmittaa, mutta sureminen on saanut aivan liian suuret mittasuhteet. 

Sosiaalisessa mediassa nimittäin on noussut suosioon tagi #Cut4Zayn, jonka kanssa fanit postaavat kuvia verisistä käsivarsistaan. Pikaisella Twitter-selailulla tosin selvisi, että suurin osa tagin suosiosta koostuu twiiteistä joilla vastustetaan Malikille viiltelyä. Ja hyvä niin. 

Ihmisenä joka seuraa monia mielenterveysongelmia hyvin läheltä, en voi muuta kuin halveksua tällaista toimintaa. Viiltely kaikessa järjettömyydessään on vakava asia, ja monet ovat siitä oikeasti riippuvaisia. On olemassa joitakin psykologisesti ymmärrettäviä syitä viillellä, mutta suosikkibändin hajoaminen ei kuulu niihin.

Samankaltainen tagi, #CutForBieber lähti liikkeelle pari vuotta sitten kun teinitähti Justin Bieber jäi kiinni marijuanan käytöstä ja fanit ajattelivat voivansa saada tähden lopettamaan viiltelemällä. 

Ei ole ihan tapaistani kirjoittaa näin aggressiivisesti, mutta eipä tämä aihekaan ole minulle niin tyypillinen. Hyvä fanittaja: Miltä sinusta tuntuisi, jos joku uhkaisi vahingoittaa itseään jos et tee niin kuin tämä haluaa? Kyllä, kyseessä on uhkailu. Itsemurhalla tai itsetuhoisuudella uhkaaminen on alhaista ja sen lisäksi sairasta. Zayn Malik on tehnyt päätöksensä erota bändistään, ja yritykset manipuloida häntä uhkailemalla saavat hänelle vain pahan mielen. 

Jos sitäkään. En itse asiassa usko, että julkisuuden henkilöitä oikeasti kiinnostaa faniensa kuulumiset niin paljon kuin he väittävät. He vain saavat tuotettaan enemmän kaupaksi jos ostaja uskoo, että se on tehty juuri hänelle. Julkkikset, etenkin teinitähdet ovat aivan yhtä todellisia henkilöitä kuin esimerksiksi Doctor Who. He ovat hahmoja, joilla on räätälöity identiteetti ja joille kerrotaan mitä heidän tulee sanoa, jotta heidän tuotteensa myy mahdollisimman paljon. 

Mietitään hetki, mistä tässä edes on kysymys. Yksi pidetty bändi jatkaa uraansa yhtä jäsentä pienempänä. Näin on käynyt vaikka kuinka monta kertaa ennenkin. One Direction on vieläpä lauluyhtye, eli mukaan jää vielä neljä laulajaa. Led Zeppelinin, yhden maailman arvostetuimmista hard rock-yhtyeistä, rumpali kuoli vuonna 1980, ja bändi hajosi siihen. Guns 'n' Rosesissa taitaa olla yksi alkuperäisjäsen jäljellä. Nyt kukaan ei kuitenkaan ole kuollut ja One Directionkin jatkaa musisoimista. 

Ei ole mitenkään fine uhkailla ja kiristää ihmisiä, ei edes julkkiksia. Pahemmistakin asioista on selvitty ihan ilman veitsiä ja partateriä. Muutenkin viiltely mistä tahansa syystä on typerää, ajattelematonta ja epäkunnioittavaa. Sinulle on lahjoitettu luultavasti täysin hyvä ja toimiva vartalo ja sen lisäksi olet saanut syntyä ja elää hyvinvointivaltiossa. Ja sinä päätät tuhota sen vartalon ja pahimmassa tapauksessa myös sen elämän. Itsetuhoisuus ei ratkaise mitään. 

Jos tuntuu siltä, että tekee mieli satuttaa itseään, hanki hoitoa. Se ei ole tervettä eikä normaalia, ja kuten sanoin, siihen jää koukkuun. Apua on saatavilla. Juttele vaikka jollekulle. Vaikka sitten minulle, yhteystiedot löytyvät blogini vasemmalta laidalta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti