Sivut

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

13. Keittiö, voileipä



Onko näillä sanoilla jotain yhteistä? Kyllä. Niillä kummallakin koitetaan saada minua, monien muiden ohella häpeämään sukupuoltani.

Seksismi on erittäin helppo verhota huumoriin. Silti se ei muutu mihinkään. Seksistinen ajatus on seksistinen, vaikka sen ilmaisisikin "läpällä". Ero on siinä, että huumoriseksismiä ei saa kritisoida koska se on, niin, huumoria. Todennäköisesti suurin osa keittiö- tai blondivitsien kertojista eivät tosissaan ajattele sillä tavalla, onneksi. Analysoidaan silti hetki. 

"Milloin blondin päässä liikkuu jotain?
Silloin, kun se ottaa suihin."  

"Mitä eroa on hirvellä ja mustalla miehellä?
Hirveä saa ampua vain metsästyskautena."

Mitä eroa näillä kahdella vitsillä on? Kummassakin asetetaan ihminen epäinhimilliseen asemaan genetiikkansa puolesta. Silti vain toista näistä pidetään mauttomana. Miksi yhtä ihmisryhmää saa pilkata, mutta toista ei? 

Edelleenkin pidetään tiukkamielisenä loukkaantua tällaisista vitseistä. Ikään kuin sillä, joka ei pidä seksismistä olisi huono huumorintaju (ei suinkaan sillä, joka näitä vitsejä laukoo). Asia ei vain ole aivan niin yksinkertainen. Kirjoitin tästä ilmiöstä jo aikaisemmin tekstissä 4. Kun mielestämme keittiövitsit ovat hauskoja, annamme myös viestin että ne olisivat oikein. Eivät ne ole. 

Vitsit, meemit ja muut huumorituotteet muodostavat noidankehän yleisen mielipiteen kanssa. Katsotaanpa tätä esimerkkinä:


Kuva sisältää (ainakin) neljä oletusta:
1. Naiset ovat lutkia
2. Naisten epämiellyttävä toiminta johtuu hormoneista
3. "Huorana" olemisessa on jotain pahaa
4. Hormoneja voi hallita.

Luulisi maalaisjärjen sanovan, ettei yksikään oletuksista ole totta. Varmasti kuitenkin on niitä ihmisiä, jotka joka tapauksessa näin ajattelevat. Yksi näistä postaa ajatuksensa internetiin, josta toinen käy ne lukemasta ja saa vahvistusta omille mietteilleen. Hän vuorostaan tekee toisen seksistisen meemin, jonka joku muu käy katsomassa. Noidankehä pyörii aina vaan. Tilanne on sama niin koulujen käytävillä kuin netissäkin. 

Vitsit heijastavat ajatteluamme, eli niissä ei todellakaan ole kyse pelkästä huumorista. Joten seuraavalla kerralla ajattele, ennen kuin murjaiset seksistisen vitsin. 

1 kommentti:

  1. En halua kommentoida muuta kuin tuota vikaa le mememememeytä. Tässä kyllä on kysessä sanaleikki. Joku on tehnyt tyhmän "punin" ja ajattelet että siinä viestitään mitään. Yliajattelet paskan meemin.
    + 3 noista oletuksista on väärin. Siinä ei kerrota naisista mitään, vai onko slut sinun mielestäsi pelkästään nainen?
    Tämä kumoaa myös seuraavan. Ja hormoneja voi hallita lääkkeillä.

    VastaaPoista